Диамантът

Днес ще ви разкрием някои факти за диамантите от Геше Майкъл Роуч, който е имал честта 17 години да работи в ювелирната индустрия в "Андин Интернешънъл Даймънд Корпорейшън" и от 50 000 долара капитал, компанията е стигнала до оборот от 100 милиона долара годишно. 

Геше Майкъл Роуч е и автор на световния бестселър "Шлифоващият диаманти".

В книгата си той описва много интересни подробности за диамантите, пречупено през призмата на човек, който е научил всичко за тях през дългите години работа в ювелирната индустрия. 

Днес ще ви разкажем някои подробности за диаманта, които той споделя.

Знаете ли как се нарича нискокачественият диамант?

Наименованието на нискокачествения диамант е Борт. Той е ценен само в натрошена или прахообразна форма, най-вече за промишлени цели, в индустрията, като абразив. Необработеният борт може да тежи няколко карата, но да струва по-малко от 15 лева.

Диамантена мина "Удачная" в Русия


Трудността при шлифоване на диаманта

Диамантът притежава най-високата степен на пречупване или рефракция от всички естествено образувани в природата вещества, обусловена от неговата съвършена атомна структура. Рефракцията е свързана със способността на материала да пропуска светлина, да я отклонява чрез фасети или вътрешни огледала, изпращайки я към срещуположните повърхности и после обратно към окото на наблюдаващия. Ако ъгълът на долната част или заостреният край на диаманта е твърде малък, тогава според законите за пречупване на светлината, тя ще се отрази от задните или страничните фасети и диамант ще изглежда матов дори и за нетренираното око. Ако дъното е шлифовано твърде плоско, светлината просто преминава от от горе до долу, както би сторила това през плоското дъно на чаша и тогава камъкът няма да искри и блещука. Едно от най-трудните умения, които трябва да усвои чиракът е да уцели точния ъгъл на дънните фасети, а той е четиридесет градуса и три четвърти и нито половин градус повече или по-малко. :)

Диаманти в изделия на НАСА

Съвършената атомна структура на диаманта го прави не само едно от най-чистите вещества във вселената, но и един от най-добрите проводници на топлина и електричество. Малко квадратче еламаз, поставено под чувствителен, например миниатюрен превключвател в изкуствен спътник, гарантира, че той никога няма да излезе от строя поради прегряване, тъй като елмазът изтегля топлината по-добре от всяко друго вещество. Поради тази причина елмази могат да се открият в множество изделия на НАСА, които се отличават с високо качество.

Както се вижда, диамантът не служи само за изящно украшение, а благодарение на ценните му качества и свойства, той намира богато приложение в най-различни области.

Очаквайте още интересни факти за диаманта и как се измерват каратите, в следващата ни статия!